30 Αυγ 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΧΟΝΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο Δημήτρης Αρχοντής γεννήθηκε στον Παλαμά (Καλυβάκια) Καρδίτσας το 1950.

Φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ (1967-1973) πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Νέος αρχιτέκτονας το 1974 εκλέγεται στο ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Την ίδια χρονιά εκλέγεται (μεταξύ των πρώτων) στην αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με επικεφαλής τον αείμνηστο Ευάγγελο Κουλουμπή.

Το 1975 εγκαθίσταται μόνιμα στην Καρδίτσα και το 1978 εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Καρδίτσας και αναλαμβάνει τον πρώτο κιόλας χρόνο, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκλέγεται Δήμαρχος Καρδίτσας στις Εκλογές του 1982 και του 1986.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος προωθεί την εκπόνηση για πρώτη φορά ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος με ορίζοντα 10ετίας για την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο και θέτει άμεσα σε εφαρμογή. Με βάση αυτό το πρόγραμμα μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν όλα τα έργα της θητείας του (1983-1989), αλλά και των επόμενων δημοτικών αρχών, αφού έκτοτε δεν εκπονήθηκε άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα μέχρι και σήμερα.

ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

1. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, προωθήθηκε κατά προτεραιότητα η κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου, απελευθερώνοντας την πόλη από τον κυκλοφοριακό φόρτο των διερχομένων από το κέντρο της, υπεραστικών συγκοινωνιών και μεταφορών.
2. Οργάνωσε και στελέχωσε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καρδίτσας (ΔΕΥΑΚ), 
3. Κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης σε ολόκληρη την έκταση των περιοχών εκτός σχεδίου περιμετρικά της πόλης και υδροδοτήθηκε και το πιο απομακρυσμένο σπίτι της Καρδίτσας.
4. Κατασκευάστηκε ολόκληρο το βασικό δίκτυο ομβρίων υδάτων, απαλλάσσοντας την πόλη από τους ανοικτούς αυλακάδες (λαπαρδάδες) και το κυριότερο από τον κίνδυνο πλημμυρών.
5. Κατασκευάστηκε δίκτυο λυμάτων σε ολόκληρο το πυκνοδομημένο τμήμα της πόλης.
6. Προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό κατασκευάστηκε η μονάδα εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, η πρώτη μονάδα που λειτούργησε στην Ελλάδα. Και λειτούργησε υποδειγματικά. Σε συνδυασμό με την κατασκευή του δικτύο λυμάτων αποτέλεσαν έργα πνοής για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
7. Κατασκευάστηκε εξ αρχής οδικό δίκτυο με ασφαλτόστρωση στο 80% της πόλης.
8. Κατασκευάστηκαν οι πρώτοι πεζόδρομοι.
9. Πλακοστρώθηκαν με το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας χιλιόμετρα πεζοδρομίων.


ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1. Προώθησε τις μελέτες αναθεώρησης του παλιού σχεδίου της πόλης και τις μελέτες της επέκτασης του στα πλαίσια της ΕΠΑ (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης-Πρόγραμμα Τρίτση).
2. Προκήρυξε και ανέθεσε τις μελέτες Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ομβρίων, Αποχέτευσης Λυμάτων στις περιοχές των επεκτάσεων της πόλης. Με βάση τις μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή αυτών των υποδομών μέχρι πρόσφατα.
3. Πραγματοποίησε 2 πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς:

α) Δημοτική Αγορά και Παλιό Ηλεκτρικό Εργοστάσιο. Η μελέτη για τη Δημοτική Αγορά επιλέχθηκε μεταξύ 50 άλλων μελετών και ως εκ τούτου η ανακατασκευή της χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Παυσιλύπου, που επιλέχθηκε και εκτέθηκε στη Biennale της Βενετίας.

Με τις Μελέτες που προέκυψαν από αυτούς τους διαγωνισμούς αναπλάστηκε το σύνολο της παλιάς πόλης και ενοποιήθηκε το εμπορικό της κέντρο, με δίκτυο πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και δενδροφυτεύσεων, αλλάζοντας την όψη της Καρδίτσας. Το Παλιό Ηλεκτρικό Εργοστάσιο "αναμένει" την αξιοποίησή του εδώ και 20 χρόνια.

4. Προχώρησε στις πρώτες μελέτες για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καρδίτσας.

5. Ανέθεσε έγκαιρα, το 1989 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) τη διερεύνηση αξιοποίησης βιομάζας, που διαθέτει σε αφθονία η περιοχή μας (υπολείμματα αγροτικής και δασικής παραγωγής κ.α) για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

6. Πρωτοστάτησε στη σύσταση της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ ΑΕ, ΔΕΤΑΚ κ.α.)

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

1. Το 1979, όντας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, προώθησε την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, που τόσα προσέφερε και προσφέρει ως σήμερα στον πολιτισμό και όχι μόνο.
2. Το 1983, ίδρυσε το Δημοτικό Ωδειο, με τη μεγάλη πολιτιστική προσφορά στην πόλη και το Νομό.
3. Τον ίδιο χρόνο καθιερώθηκαν το Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού, τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα κ.α.
4. Ίδρυσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας σα Νομικό Πρόσωπο, στηρίζοντας έτσι την ιστορική Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά», με το αναγνωρισμένο πλούσιο έργο και την προσφορά της.
5. Προχώρησε στην ανακατασκευή των Δημοτικών Λουτρών, που λειτούργησαν έκτοτε ως παιδικές βιβλιοθήκες σε όλες τις συνοικίες της πόλης.
6. Οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Συνέδριο Παιδικού Βιβλίου στην Καρδίτσα και πολλά άλλα.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

1. Επί της θητείας του κατασκευάστηκαν -ανοιχτές προς όλους- αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλες τις συνοικίες της Καρδίτσας, αρχής γενομένης από το Παλέρμο και στη συνέχεια γήπεδα στις συνοικίες Φαναρίου, Αγίου Νικολάου, Καμινάδων, Αγίας Παρασκευής κ.α.
2. Διαμορφώθηκαν χώροι πρασίνου και παιδικές χαρές στις γειτονίες της πόλης.
3. Αναμορφώθηκε το Άλσος της Παπαράντζας (Χίλια Δένδρα) σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καρδίτσας.
4. Οργανώθηκε και λειτούργησε εξ αρχής το πρώτο ΚΑΠΗ (Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) στο Νομό.


Για όλα αυτά, που πραγματοποιήθηκαν μόλις σε 6,5 χρόνια θητείας, και για τη χρηστή διοίκηση του Δήμου έμεινε στη συνείδηση των πολιτών, σαν ο Δήμαρχος όλων των Καρδιτσιωτών, πέρα και πάνω από κόμματα.

Το 1991-1993 από τη θέση του διευθυντή της, οργανώνει την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ), που προσφέρει και σήμερα πολύτιμες υπηρεσίες σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Το 2006, κατέρχεται στις Νομαρχιακές Εκλογές επικεφαλής ανεξάρτητης κίνησης, που απέσπασε σεβαστό ποσοστό των προτιμήσεων των Καρδιτσιωτών από όλο το Νομό, εκλέγοντας 3 νομαρχιακούς συμβούλους. Σαν επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ασκεί μέχρι και σήμερα την πρέπουσα γόνιμη αντιπολίτευση, υποβοηθώντας με τις θετικές και κριτικές προτάσεις του την προαγωγή πολλών ζητημάτων του Νομού, με απόλυτο γνώμονα το κοινό συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου.

Ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα-Μηχανικού στην Καρδίτσα. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Βάσω Μπαρμπαρούση και έχει 3 γιούς.