28 Σεπ 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΝΕΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Συνδημότισσες, Συνδημότες,

Με τις εκλογές του Νοεμβρίου, η αλλαγή πορείας στο Δήμο της Καρδίτσας, μ’ ένα νέο ξεκίνημα, σε νέες βάσεις, με νέες αρχές, με άλλη φιλοσοφία είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, είναι επιπλέον απαίτηση της δύσκολης συγκυρίας που διέρχεται η χώρα και ο τόπος μας.

Σαν Νέα Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση ενεργών πολιτών, κυρίως νέων στην ηλικία, ήδη από το μήνα Μάιο διακηρύξαμε ότι:

1. Επιδιώκουμε:

-Να ανταποκριθούμε σε αυτή τη θετική προσδοκία της τοπικής κοινωνίας διεκδικώντας έναν Δήμο ισχυρό, σύγχρονο, διαφανή, δημοκρατικό, κοινωνικά ευαίσθητο, συμμετοχικό, αποτελεσματικό.

-Έναν Δήμο που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση. Θέλουμε όμως και ο δημότης να νοιάζεται τον τόπο του, να είναι ενεργός, να συμμετέχει και να παίρνει μέλος στις συλλογικές αποφάσεις, άρα και στις ευθύνες που τον αφορούν.

-Έναν Δήμο ικανό να διοικεί, να σχεδιάζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος των δημοτών, να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, να υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.

-Θέλουμε τους νέους ανθρώπους δραστήριους και συμμέτοχους, με λόγο στη χάραξη κατευθύνσεων που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό τους και του τόπου τους.

2. Πιστεύουμε:

-Για να γίνουν πράξη τα παραπάνω χρειάζεται μία

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ανεξάρτητη από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό, ανεξάρτητη από την εκάστοτε κυβέρνηση, από τους μηχανισμούς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Οι κομματικοί μηχανισμοί να πάψουν να ορίζουν και πολύ περισσότερο να επιβάλλουν και να χειραγωγούν τους υποψηφίους υποκαθιστώντας την κοινωνία.

Τα κόμματα, ο συνδικαλισμός και η αυτοδιοίκηση είναι θεσμοί-πυλώνες της δημοκρατίας μας. Έχουν όμως διακριτούς ρόλους. Αυτόν τον διακριτό ανεξάρτητο ρόλο διεκδικούμε σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό και με τα κόμματα και με την εκάστοτε κυβέρνηση, δηλαδή να υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημότες, χωρίς εξαρτήσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

3. Η Νέα Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση θα προσπαθήσει:

-Να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης όλων των πολιτών του Δήμου μας

-Να εμπεδώσει στην κοινωνία μας μία αντίληψη ισότιμης συμμετοχής και δράσης του δημότη-πολίτη, που θα ενισχύει την πρωτοβουλία και τη συλλογικότητα και θα ενδυναμώνει την κοινωνία των υπεύθυνων και ανεξάρτητων πολιτών.

Αυτή την προοπτική δίνουμε με τη διακήρυξή μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τα δεδομένα για το νέο, διευρυμένο Δήμο της Καρδίτσας, που εν πολλοίς καθορίζουν τις βασικές κατευθύνσεις ενός ρεαλιστικού προγραμματικού πλαισίου για τη θητεία της Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι:

1. Το Πρόγραμμα «Σταθερότητας»

Τι σημαίνει Πρόγραμμα «Σταθερότητας» το γνωρίζουμε όλοι αφού το βιώνουμε καθημερινά. Αύξηση ισοπεδωτική, για αυτό άδικη, άμεσων και έμμεσων φόρων που πλήττει βάναυσα τις ασθενέστερες λαϊκές κοινωνικές ομάδες. Άδικες περικοπές, επίσης ισοπεδωτικά, μισθών και συντάξεων. Πολιτικές που οδηγούν σε κλείσιμο πολλών κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας την ανεργία, πρώτα και κύρια των νέων, την ανέχεια, την ασφυξία της πραγματικής οικονομίας.

2. Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Ο γενικός στόχος του Καλλικράτη, που περιλαμβάνεται και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι περικοπές στα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους.

Τι διέξοδο δείχνει ο «Καλλικράτης» στην παρά πέρα οικονομική ασφυξία που οδηγούνται οι ΟΤΑ; Να αυξήσουν τους υπάρχοντες φόρους και τα δημοτικά τέλη και να προσθέσουν νέους. Φαύλος κύκλος.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή που επιφέρει ο «Καλλικράτης» είναι η διεύρυνση των ορίων του Δήμου, μέχρι τα πιο απομακρυσμένα όρια του Νομού, μετατρέποντάς τον σχεδόν σε Νομαρχία.

Αμέσως όμως μετά τις εκλογές θέτουμε από τώρα το θέμα να ανοίξει η συζήτηση για τις αναγκαίες διορθώσεις του καλλικράτειου αυτοδιοικητικού χάρτη.


3. Η Διοίκηση και Διαχείριση του Δήμου

Την όλη διοίκηση και διαχείριση των πραγμάτων του Δήμου τα τελευταία χρόνια, που τον οδήγησαν στην υπερχρέωση, επίσης την γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες. Κανείς Καρδιτσιώτης πιστεύω δεν επιθυμεί την επιστροφή αδιέξοδων συμπεριφορών, νοοτροπιών και πολιτικών.

Αυτά τα δεδομένα καθορίζουν το Προγραμματικό Πλαίσιο μίας Δημοτικής Αρχής στην υπηρεσία των πολιτών και υπέρ των συμφερόντων τους.

Το πρώτο καθήκον μίας τέτοιας Δημοτικής Αρχής, που εμείς ευαγγελιζόμαστε, είναι να σταθεί απέναντι στις πολιτικές και τις επιταγές του Μνημονίου και της Τρόικας.

Να πρωτοστατήσει στο συντονισμό των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των παραπάνω πολιτικών. Από κοινού να υπερασπιστούν τη διασφάλιση των υφισταμένων θέσεων εργασίας, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Να σταθεί δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεκδικώντας μαζί τους την αναγκαία χρηματοδότησή τους απρόσκοπτα, προκειμένου να συνεχίσουν, να υπάρχουν και να λειτουργούν, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό, για τη διασφάλιση πρώτα και την επέκταση (αύξηση) στη συνέχεια των θέσεων εργασίας.

Να συνεργασθεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και τις Περιφερειακές Αρχές για την ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και ανάπτυξη στη βάση των νέων δεδομένων και των τριών τομέων παραγωγής (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Όσον αφορά τις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Δήμου, η πρώτη βασική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι η αναδιοργάνωση όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών και η σύσταση εξ αρχής νέων για τις εκχωρούμενες νέες αρμοδιότητες.

Τόσο η αναδιοργάνωση, όσο και η οργάνωση νέων υπηρεσιών απαιτούν μελέτες, γνώσεις, εμπειρία και προπάντων ισχυρή πολιτική βούληση αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που θα συγκεντρωθεί στο νέο Δήμο με κριτήρια καθαρά αξιοκρατικά και με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγή έργου.

Στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία, πρέπει να συνδυαστούν η πείρα και η στιβαρή διαχείριση, με την ορμή των νέων, προκειμένου να επιτευχθεί η προσαρμογή στο παρόν και να προετοιμαστεί το άλμα για το μέλλον.

Με το εγχείρημά μας να βγούμε έξω από τις αποδεδειγμένα αποτυχημένες συνταγές των «χρισμάτων», φιλοδοξούμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις, κινήσεις, όλους τους συμπολίτες που οραματίζονται μία ανεξάρτητη δημοτική αρχή, μία δημοτική αρχή για όλους, χωρίς διακρίσεις, εξαρτήσεις και αποκλεισμούς.

Με την πίστη ότι: «η καλύτερη πολιτική είναι η σωστή και άμεση δράση», καλούμε σε κοινή πορεία και δράση τα σχήματα, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και απόψεις.

Είμαστε έτοιμοι από αυτή τη στιγμή να βρεθούμε και να συζητήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να συγκλίνουμε, να συμπλεύσουμε, να συμπορευτούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι κι αυτό επιθυμία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των νέων.

Το θέλουμε, άρα το μπορούμε. Και θα το πετύχουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με όπλο την εμπειρία μας, με ευαισθησία, και ΟΡΑΜΑ, για μία άλλη αναπτυξιακή πορεία στο νέο, διευρυμένο Δήμο μας.

Πάνω από όλα είναι η Καρδίτσα. Και μας χρειάζεται όλους.

Στις εκλογές του Νοέμβρη:

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΝΗΜΗ,
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Δημήτρης Αρχοντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: