10 Νοε 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΟΝΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ

Συνδημότισσες, Συνδημότες,

Από την πρώτη στιγμή της δήλωσης καθόδου μου στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, είχα ένα και μόνο στόχο: να συμβάλλω ενεργά στη σύνθεση και συσπείρωση των δυνάμεων εκείνων στο διευρυμένο Δήμο μας, που οραματίζονται μία αποτελεσματική Δημοτική Αρχή, μακριά από κομματικές δεσμεύσεις, προσωπικές εξαρτήσεις και ομηρίες συνδιαλλαγής. Μία Δημοτική Αρχή που θα θέσει μακροπρόθεσμες βάσεις ανάπτυξης. Με αρχές αξιοκρατίας και όπλο τις γνώσεις και την εμπειρία. Με αξιοποίηση των νέων, του ανθρώπινου δυναμικού της Καρδίτσας. Με μία άλλη φιλοσοφία.

Αυτό αποτελούσε άλλωστε απαίτηση μεγάλης μερίδας ενεργών πολιτών της Καρδίτσας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλες τις ηλικίες, από όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Αυτοί οι ενεργοί πολίτες από τους οποίους προήλθε η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρδίτσας ήταν που με ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και προσωπικό κόστος, έδωσαν έναν μεγάλο και τίμιο αγώνα για να πάμε την Καρδίτσα ΜΠΡΟΣΤΑ.

Το εγχείρημά μας και η δυναμική του προκάλεσε φόβο σε κομματικούς μηχανισμούς και όσους δεν επιθυμούν την αλλαγή πορείας του Δήμου. Σε όσους έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τους Καρδιτσιώτες σε σχέσεις εξάρτησης, με στενά κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Για αυτό συναντήσαμε τόσες επιθέσεις με ενσυνείδητα ψεύδη, αήθεις διαδόσεις, εκφοβισμούς και στυγνούς εκβιασμούς.

Επιλέξαμε να απαντήσουμε μόνο με επιχειρήματα. Με προτάσεις για την Καρδίτσα του Αύριο, με πολιτικό ήθος και πολιτισμό, με διαφάνεια και ειλικρίνεια.

Καλέσαμε όλους τους Καρδιτσιώτες, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις και άλλους διαχωρισμούς, σε ηλικία, φύλο, ιδεολογικές πεποιθήσεις ή αναζητήσεις, να γίνουν συμμέτοχοι στο ΟΡΑΜΑ μας για μία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ όλων των Καρδιτσιωτών, στην Πόλη και την Ύπαιθρο.

Υψώσαμε, εν μέσω μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα και εν μέσω άδικων και αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα, φωνή διαμαρτυρίας απέναντι σε χρεοκοπημένες πολιτικές, μίας διαμαρτυρίας θετικής και ενεργητικής, όχι στείρας και χωρίς προτάσεις, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας μας.

Ζητήσαμε από τους νέους να συμμετάσχουν και να μην απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες και στα αυτοδιοικητικά πράγματα, ώστε η αποχή τους να μην αποτελέσει άλλοθι συνενοχής στη διατήρηση της αρνητικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Καρδίτσας και η Ύπαιθρος.

Θέσαμε υπό κρίση και σύγκριση τα πεπραγμένα μας στο Δήμο, σε σχέση με την όποια παραγωγικότητα έργου άλλων συνυποψηφίων μας από αντίστοιχες θέσεις τα τελευταία χρόνια.

Θελήσαμε να αντιπαραθέσουμε Υψηλές Προσδοκίες απέναντι σε Φοβικά Σύνδρομα. Την Πίστη στις δυνάμεις όλων μας και του καθένα ξεχωριστά, απέναντι στην Απογοήτευση. Το Όραμα απέναντι στη γενική Απαξίωση.

Κι όλα αυτά με επίγνωση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών της εποχής. Γνωρίζοντας ότι σε καιρούς κρίσης και ανάγκης, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες εξαρτήσεις και πιέσεις. Γνωρίζοντας ότι δεν δικαιούμασταν και δεν μπορούσαμε λόγω αρχών να υποσχεθούμε «θεσούλες» και «οφίτσια», για να υφαρπάξουμε ψήφους.

Τελικά, δεν πετύχαμε ενδεχομένως να δώσουμε διέξοδο σε βασικές αγωνίες των συμπολίτων μας, που έχουν να κάνουν με θέματα καθημερινής επιβίωσης και καθημερινού εισοδήματος, που ακόμη πολλοί εξακολουθούν να τα συνδέουν με τους ρόλους των κομματικών μηχανισμών, αλλά δεν αφορούν τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες.

Δεν επιλέξαμε ούτε την εύκολη λύση της ανέξοδης διαμαρτυρίας, που δε θα απειλούσε τους χρωματισμούς του πολιτικού χάρτη.

Δεν βάλαμε τον πήχη χαμηλά, για να διεκδικήσουμε ρόλους ρυθμιστών και διαπραγματευτών. Αντίθετα, ζητήσαμε από όλες τις συνδημότισσες και τους συνδημότες να ξεπεράσουν τις ίδιες τους τις προσδοκίες, για τον Δήμο και τον ρόλο τους σε αυτόν.

Με δεδομένο πλέον το αποτέλεσμα του Α’ Γύρου των δημοτικών εκλογών και εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρδίτσας, διαβεβαιώνω και προσωπικά προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν θέλουμε και δεν θα παίξουμε το ρόλο του ρυθμιστή και του διαπραγματευτή, που υποθηκεύει τις αξίες του και τα πιστεύω του.

Οι ενεργοί πολίτες που δημιούργησαν την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, όπως τάχθηκαν κατά των κομματικών χρισμάτων, έτσι τάσσονται και κατά των «γραμμών» και των υποδείξεων και άρα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ να πράξουν κατά συνείδηση στις εκλογικές διαδικασίες του Β’ Γύρου.

Ούτως ή άλλως δια των εκπροσώπων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίζουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο, με προτάσεις και με εποικοδομητική κριτική. Με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου και ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες όλων όσοι τους τίμησαν με την ψήφο τους.

Με τιμή,
Δημήτρης Αρχοντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: