19 Οκτ 2010

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΧΟΝΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΤΟ ΝΟΜΟ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ενασχόληση του Δημήτρη Αρχοντή, Υποψηφίου Δημάρχου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρδίτσας, με τα κοινά του Δήμου Καρδίτσας ξεκινάει το 1978 οπότε και εκλέγεται, σε ηλικία μόλις 28 χρονών, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Καρδίτσας, με τον συνδυασμό του αείμνηστου Δημάρχου Χ. Γιούτσικου. Τον πρώτο κιόλας χρόνο, αναλαμβάνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δήμαρχος Καρδίτσας εκλέγεται στις Εκλογές του 1982 και του 1986.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος, το 1983 προωθεί την εκπόνηση για πρώτη φορά ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος με ορίζοντα 10ετίας για την πόλη της Καρδίτσας, το οποίο και θέτει άμεσα σε εφαρμογή. Με βάση αυτό το πρόγραμμα μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν όλα τα έργα της θητείας του (1983-1989), αλλά και των επόμενων δημοτικών αρχών, αφού έκτοτε δεν εκπονήθηκε άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα μέχρι και σήμερα.

Για όλο το σημαντικό έργο, που υλοποιήθηκε με χρηστή διαχείριση σε μόλις 6,5 χρόνια θητείας, στους τομείς των Υποδομών, της Ποιότητας Ζωής, του Πολιτισμούς και του Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, έμεινε στη συνείδηση των πολιτών, σαν «ο Δήμαρχος όλων των Καρδιτσιωτών, πέρα και πάνω από κόμματα».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΧΟΝΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

1. Ο Δημήτρης Αρχοντής, προώθησε κατά προτεραιότητα την κατασκευή του Περιφερειακού Δρόμου, απελευθερώνοντας την πόλη από τον κυκλοφοριακό φόρτο των διερχομένων από το κέντρο της, υπεραστικών συγκοινωνιών και μεταφορών.

2. Οργάνωσε και στελέχωσε τη ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης), με στόχο την άμεση προώθηση κρίσιμων για την πόλη έργων.

3. Υλοποίησε την κατασκευή δικτύου ύδρευσης σε ολόκληρη την έκταση των περιοχών εκτός σχεδίου περιμετρικά της πόλης και υδροδοτήθηκε και το πιο απομακρυσμένο σπίτι της Καρδίτσας.

4. Πέτυχε να κατασκευαστεί ολόκληρο το βασικό δίκτυο ομβρίων υδάτων, απαλλάσσοντας την πόλη από τους ανοικτούς αυλακάδες (λαπαρδάδες) και το κυριότερο από τον κίνδυνο πλημμυρών.

5. Επί της θητείας του, κατασκευάστηκε δίκτυο λυμάτων σε ολόκληρο το πυκνοδομημένο τμήμα της πόλης.

6. Προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, η πρώτη μονάδα που λειτούργησε στην Ελλάδα. Και λειτούργησε υποδειγματικά.

«To Δίκτυο Λυμάτων και ο Βιολογικός Καθαρισμός αποτέλεσαν έργα πνοής για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και για τη διασφάλισης της δημόσιας Υγείας.»

Στο έργο του περιλαμβάνονται ακόμη:
7. Η κατασκευή εξ αρχής οδικού δικτύου με ασφαλτόστρωση στο 80% της πόλης.
8. Η κατασκευή των πρώτων πεζοδρόμων.
9. Η πλακόστρωση με το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Ανεργίας χιλιομέτρων πεζοδρομίων.


ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1. Προώθησε μελέτες αναθεώρησης του παλιού σχεδίου της πόλης και τις μελέτες της επέκτασης του στα πλαίσια της ΕΠΑ (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης-Πρόγραμμα Τρίτση).

2. Προκήρυξε και ανέθεσε μελέτες Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ομβρίων, Αποχέτευσης Λυμάτων στις περιοχές των επεκτάσεων της πόλης. Με βάση τις μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή αυτών των υποδομών μέχρι πρόσφατα.

3. Πραγματοποίησε 2 πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς:

α) Δημοτική Αγορά (που επιλέχθηκε μεταξύ 50 άλλων και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και Παλιό Ηλεκτρικό Εργοστάσιο
β) Μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Παυσιλύπου (που επιλέχθηκε και εκτέθηκε στο Περίπτερο της Ελλάδας στη Biennale της Βενετίας).

«Με τις Μελέτες Δημοτικής Αγοράς και Ανάπλασης Παυσιλύπου, αναμορφώθηκε το σύνολο της παλιάς πόλης και ενοποιήθηκε το εμπορικό της κέντρο, με δίκτυο πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και δενδροφυτεύσεων, αλλάζοντας την όψη της Καρδίτσας. Το Παλιό Ηλεκτρικό Εργοστάσιο περιμένει ακόμα, εδώ και 20 χρόνια την αξιοποίησή του.

4. Προχώρησε τις πρώτες μελέτες για λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Καρδίτσας.

5. Ανέθεσε, έγκαιρα, ήδη από το 1989 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) τη διερεύνηση αξιοποίησης της βιομάζας, που διαθέτει σε αφθονία η περιοχή μας (υπολείμματα αγροτικής και δασικής παραγωγής κ.α) για την παραγωγή Πράσινης Ενέργειας.

6. Προώθησε τη σύσταση της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ ΑΕ), ΔΕΤΑΚ κ.α.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Μεταξύ των έργων του Δημήτρη Αρχοντή στο Δήμο Καρδίτσας είναι:

1. Η κατασκευή –ανοιχτών προς όλους- αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις συνοικίες της Καρδίτσας, αρχής γενομένης από το Παλέρμο και στη συνέχεια γηπέδων στις συνοικίες Φαναρίου, Αγίου Νικολάου, Καμινάδων, Αγίας Παρασκευής κ.α.
2. Η διαμόρφωση χώρων πρασίνου και χώρων για παιδικές χαρές στις γειτονίες της πόλης.
3. Η αναμόρφωση του Άλσους της Παπαράντζας (Χίλια Δένδρα) σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καρδίτσας.
4. Η οργάνωση και λειτουργία εξ αρχής του πρώτου ΚΑΠΗ (Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) στο Νομό.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

1. Από το 1979, ως Πρόεδρος τότε του Δημοτικού Συμβουλίου, προώθησε την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου, που τόσα προσέφερε και προσφέρει ως σήμερα στον πολιτισμό και όχι μόνο.
2. Το 1983, ίδρυσε το Δημοτικό Ωδείο, με τη μεγάλη πολιτιστική προσφορά στην πόλη και το Νομό.
3. Τον ίδιο χρόνο καθιερώθηκαν το Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού, τα οποία συνεχίζουν μέχρι σήμερα κ.α.
4. Ίδρυσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας σα Νομικό Πρόσωπο, στηρίζοντας έτσι την ιστορική Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά», με το αναγνωρισμένο πλούσιο έργο και την προσφορά της.
5. Προχώρησε την ανακατασκευή των Δημοτικών Λουτρών, που λειτούργησαν έκτοτε ως παιδικές βιβλιοθήκες σε όλες τις συνοικίες της πόλης.
6. Οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Συνέδριο Παιδικού Βιβλίου στην Καρδίτσα και πολλά άλλα.


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ, ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το 1991-1993 από τη θέση του διευθυντή της, ο Δημήτρης Αρχοντής οργανώνει την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ), που προσφέρει και σήμερα πολύτιμες υπηρεσίες σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Το 2006, κατέρχεται στις Νομαρχιακές Εκλογές επικεφαλής ανεξάρτητης κίνησης, που απέσπασε σεβαστό ποσοστό των προτιμήσεων των Καρδιτσιωτών από όλο το Νομό, εκλέγοντας 3 νομαρχιακούς συμβούλους και ασκώντας, σαν επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, γόνιμη αντιπολίτευση, υποβοηθώντας με τις θετικές και κριτικές προτάσεις του την προαγωγή πολλών ζητημάτων του Νομού, με απόλυτο γνώμονα το κοινό συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: